Ninabel Specialist in Bijen en vlinderplanten


BINNENKORT IS ER EENNIEUWE WEBSITE! ALS DE OUDE NIET NAAR BEHOREN WERKT, MAIL DAN NAAR marijke@ninabel.nl

 

Kwekerij Ninabel is gespecialiseerd in het kweken van drachtplanten. Dit kunnen inheemse planten zijn, maar ook niet- inheemse planten, of cultivars van inheemse planten. Drachtplanten zijn planten die stuifmeel en nectar leveren aan insecten.
Honingbijen, solitaire bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen en andere insecten hebben nectar nodig als voedsel. Stuifmeel wordt door bijen, hommels en sommige wespensoorten gebruikt voor het voeden van hun larven.

Vlinders hebben behalve nectar en stuifmeel ook waardplanten nodig! Planten waar de vlinder haar eitjes oplegt en waar de rupsen van eten voordat ze weer verpoppen als vlinder. De meeste vlinders hebben één specifieke waardplant nodig. We verkopen daarom ook een aantal soorten waardplanten.

 

Ninabel verkoopt voornamelijk vaste planten, maar ook een aantal tweejarigen.

Alle planten hebben we zelf in de tuin en wij genieten daarom van grote aantallen bijen, vlinders en andere insecten!

foto1 foto2
Centaurea dealbata Zorg voor de plantjes

Ninabel kweekt planten die stuifmeel en nectar leveren voor bijen, vlinders en andere insecten, maar ook een echte sierwaarde hebben voor de tuin. Je kunt alle planten vinden in onze plantenwinkel op deze site. Als je met de cursor over de vlinders of bijtjes beweegt zie je of een bepaalde plant honingbijen, wilde bijen of vlinders aantrekt, of als waardplant fungeert voor een vlindersoort.

 

DUURZAAMHEID:

De planten worden op een natuurlijke manier geteeld. Dat betekent dat ik geen gebruik maak van kunstmest, bestrijdingsmiddelen e.d. De planten worden opgekweekt in bladaarde, in plaats van in het algemeen gebruikte potgrond. Voor potgrond worden hoogveengebieden in Oost Europa afgegraven en dat past niet in de visie van Ninabel. Bladaarde is aarde die ontstaat uit verteerd blad uit de Nederlandse bossen.

 

Ik doe zoveel mogelijk aan hergebruik. De potjes, bakken en andere materialen komen van kwekers die het anders weg zouden gooien. Dat spaart grondstoffen en drukt ook de kosten en de prijs van de planten

Het aanbod van Ninabel wisselt voortdurend,dus hou de site in de gaten!

Ik wil de informatie op de site zo volledig mogelijk maken. Dat betekent dat er in de toekomst van alles te vinden zal zijn over onderwerpen die te maken hebben met bijen, vlinders, andere insecten en hoe u dit kunt combineren met uw tuin.
Kwekerij Ninabel is klein en zal ook klein blijven. Wij zijn idealistisch en niet commercieel. We doen onze uiterste best, voor u, en voor onze bijen, vlinders en andere insecten!

OVER ONS

Kwekerij Ninabel is een aantal jaren geleden opgezet door mij, Marijke Akerboom en Clazien Hoeffnagel. In eerste instantie verzamelden we, uit gedeelde interesse, natuurlijke planten.

Nadat ik in 2011 via het IVN de opleiding tot natuurgids had gedaan en de cursus Tuinreservaten van het IVN, een aantal keer gegeven had, werd ik me er steeds meer van bewust hoe belangrijk nectar- en stuifmeelplanten zijn voor het voortbestaan van onze bijen en vlinders. Evenals voor heel veel andere insecten die ook voor bestuiving zorgen en daarnaast weer voedsel zijn voor andere dieren.

Na mijn verhuizing van Ter Aar (Nieuwkoop), naar Boerakker in de provincie Groningen, ben ik alleen doorgegaan en ben ik mij gaan toeleggen op het kweken van nuttige, of zelfs noodzakelijke planten voor wilde bijen, honingbijen, vlinders en andere insecten die planten bestuiven.